čtvrtek 11. července 2024

Zlepšení kreativity mozku - divergentní a konvergetní myšlení


Dneska budeme pokračovat ve zlepšení kreativity mozku. Už jsme společně prošly první tři body, je tedy čas pustit se do dalšího.

4. KROK – ILUMINACE

Při řešení problémů existují dva typy kreativního myšlení – divergentní a konvergentní.

Divergentní myšlení

Při něm dochází k zapojování strategií laterálního myšlení, vytváření možností a vymýšlení nápadů. Dobrým příkladem divergentního myšlení je brainstrorming a myšlenkové mapy.

Konvergentní myšlení

Při něm jde naopak o to, najít jedno řešení nebo vytvořit asociace a vidět spojitost mezi jednotlivými koncepty. Nápady, které vás napadnou ve sprše, nebo řešení, která se objeví ve spánku, bývají výsledkem konvergentní myšlení.

Oba tyto myšlení jsou důležité. Pro začátek si vyzkoušíme, jak jejich odlišnost poznat.

Divergentní myšlení odpovídá Einsteinově postoji ke kreativitě jakožto inteligenci, která se baví. Zpočátku může být pomalé, ale později většinou začne být akčnější. Malý příklad a pokus: zkuste si deset minut zapisovat nejrůznější nápady, jak využít kancelářskou sponku. Buďte kreativní, nebojte se dělat si i legraci. Ke konci cvičení uvidíte, že vaše nápady bude kreativnější a nápaditější.

Teď si zkusíme cvičení na konvergentní myšlení.

Ke každé uvedené trojici slov vymyslete slovo, které je všechny spojuje:

·        Etiketa – kulatý – tenis

·        Bolest – kapitola – prezident

·        Pád – film – smrt

·        Vjezd – ovoce – kouření

·        Skok – bidlo – tanec

·        Sud – pupek – pěna

·        Oko – průhlednost – rozbít

·        Karty – déšť – písnička

·        Chuť – roh – kůň

·        Papír – dub – dopis

Jak se vaše pocity měnily a lišily od cvičení se sponkou? Co pro vás bylo snazší?

Konvergentní myšlení se více podobá kreativitě tak, jak ji popsal spisovatel William Plomer. Podle něj se jedná o schopnost propojovat zdánlivě nepropojitelné. Možná pro vás tohle cvičení bylo frustrující (taky jsem se u něj zapotila), ale určitě se vám, stejně jako mně, ulevilo, když vám to došlo 😊

Zlepšení divergentního myšlení

Když potřebujete vymyslet spoustu nápadů, strategií nebo řešení, zkuste ke zlepšení svého divergentní myšlení toto:

Zahoďte všechny předsudky a zkuste myslet neomezeně. Nehodnoťte nápady jako dobré nebo špatné, prostě jsou to nápady. Ze strachu z hloupých nápadů si je lidé nechávají pro sebe. Ale právě tyto hloupé nápady bývají těmi nejlepšími – na to nezapomínejte.

Pokud máte problém zbavit se předsudků, můžete zkusit zamaskovat skutečný úkol něčím jiným. Můžete zkusit následující cvičení. Znovu se vrátíme ke cvičení s kancelářskou sponkou. Opět budete vymýšlet, jak ji využít, ale tentokrát podle abecedy – ke každému písmenu přiřaďte jedno využití. Nechte svou fantazii pracovat.

Čeho jste si během tohoto cvičení všimli? Bylo to snazší nebo složitější než předchozí cvičení? Pro mnoho lidí je abecední vymýšlení snazší. Je to paradox, ale určité omezení (v tomto případě počáteční písmeno), může kreativitu zvýšit.

Pro zlepšení divergentní myšlení můžete také zkusit narušit svůj styl myšlení nebo změnit svůj kognitivní přístup.

               Změňte perspektivu: běžte někam jinam. Zkuste jinou místnost nebo úplně jiný prostor. Někdy pomůže jen vstát od stolu, abyste problém viděli z jiného úhlu.

               Změňte svou vnímavostní pozici. Zkuste se na svět podívat z pohledu někoho jiného. Změna vnímavostní pozice je obzvlášť užitečná například při kreativním přemýšlení o obchodní strategii. Co by si mysleli vaši zákazníci? Podívejte se na daný problém očima jiných a možná objevíte pohled, který by vám jinak unikl.

               Zaujměte protifaktický postoj. Mozek má úžasnou schopnost představovat si, co by kdyby. Vezměte v úvahu, co by mohlo být, spíše než co je a možná tím zpochybníte aktuální zkušenost. Zkuste k problémům nebo řešením něco přidat nebo od nich něco odebrat.

               Zapojte další lidi. Někdo jiný možná uvidí něco, co vám uniká, i proto spolupráce podporuje kreativitu a inovaci.

               Běžte se projít. Vědci ze stanfordské univerzity zjistili, že po procházce mají lidé o 50 % více nápadů.

A tímto to pro dnešek ukončíme. Půjdu se totiž projít, abych pro vás vymyslela úkoly a cvičení na podpoření konvergentní myšlení.

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)