úterý 2. července 2024

Naučte se přijímat své pocity


Dneska tady mám další cvičení, které vám pomůže se životem v přítomnosti. Už jsme společně vdechovali klid a vydechovali stres, byli vědomí při jídle a dneska se zaměříme na naše pocity.

S pocity se pojí naše vzpomínky, každá z nich vyvolává jiný pocit, láska, pýcha, štěstí. Ale stejně tak se v nás dokáží při vzpomínkách probudit i negativní emoce. Ale kdo by dobrovolně vyvolával špatné vzpomínky a tím pádem nepříjemné pocity? Vy sami.

Ale proč?

Především proto, abyste k danému pocitu lépe přistoupili a naučili se s ním pozitivně vypořádat. Většinou jsme naučeni se negativním pocitům vyhýbat, potlačovat je, nevěnovat jim žádnou pozornost. Chováme se tak, jako by tyto pocity neměly vůbec existovat. Ale to není pravda, existují a existovat musí všechny pocity, jak ty dobré, tak i ty špatné. Žijeme v duálním světě, a tak cítíme i duální emoce. To je život.

Ale chápu a vím, že to je těžké, připustit si je, dovolit jim, aby vyšly na povrch a pracovat s nimi. Proto vám chci dneska ukázat, jak se i s negativními pocity dá pracovat

Jdeme na to.

  •                    Posaďte se pohodlně na židli, zavřete oči a zhluboka se nadechněte
  •                Zkuste si vzpomenout na něco, kdy jste zažívaly silné negativní emoce. Hádka s partnerem, nezvládnutá zkouška, výpověď v práci, ztráta někoho blízkého. Výběr je na vás.
  •                Všímejte si, co se děje ve vašem těle, když na ten okamžik myslíte. Cítíte někde stažení či píchnutí? Chvěje se vám celé tělo? Je vám vedro nebo zima?
  •                Zastavte se na chvíli u toho pocitu, je to poněkud děsivé a můře to na vás působit velmi nepříjemně. Ale místo toho, abyste toho nechali, vědomě teď tomu danému pocitu věnujte dostatek pozornosti. I tento pocit má totiž právo existovat.
  •                Chcete-li brečet, brečte. Nepotlačujte v sobě nic. Pokud jste naštvaní, zlobte se, chcete křičet, křičte. Celou dobu však klidně dýchejte a prožijte tento pocit naplno.
  •                Zkuste dát tomuto pocitu konkrétní barvu nebo tvar. Dostane tak určitou formu, podobu a vám se s ním bude snáze pracovat.
  •                Vyšlete k němu lásku. Pocítit lásku je velmi snadné, pomyslete na svého partnera, děti, zvířecí miláčky. Zkuste se přenést na své oblíbené místo. Uvidíte, jak se pocit lásky ihned dostaví. Nahromaďte ji v sobě a pošlete ji negativnímu pocitu. Pokud jste svému negativnímu pocitu dali tvar a barvu, můžete si nyní představit, že ho halíte do lásky, jako byste ho například omotávali dekou.
  •                Spontánně si všimnete, že v určitém okamžiku budete připraveni pocit propustit. Zahalili jste ho do takového množství lásky, že ho teď můžete s klidem nechat jít.
  •                Nyní můžete opět otevřít oči. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte.

V tomto cvičení, ač to tak nemusí na první pohled být zřejmé, věnujete to velké množství lásky sami sobě. Akceptujete tím, že i negativní pocity jsou součástí vás, vašeho života a že v něm mají své místo. Napoprvé toto cvičení nedopadá podle představ, ale to by vás nemělo odradit si to vyzkoušet znovu. Začněte se snazšími negativními pocity, než se propracujete k těm nejsilnějším. 

Čím více trénujete mindfulness, tím větší v sobě vytváříte rovnováhu. Nezapomeňte si vychutnávat každou chvíli tady a teď.

Teď, když jste si lépe uvědomili své vlastní pocity je čas se podívat na to, jaký vliv má to, co prožíváte, na váš postoj. Jedná se o něco, co lidé ve vašem okolí nemusí vždy dobře pochopit, pokud vás dobře neznají. Nemusíte se tím ovšem extra zabývat, protože ne vždy je to špatné. Avšak nejistota, žárlivost, znechucení, hněv a všechny další negativní pocity jsou i pro vás velmi nepříjemné. Stojí vás energii. Takže co uděláte, když se ocitnete v situaci, v níž nemáte z určitých lidí dobrý pocit? Jak se s tím vyrovnat?

Když už víte, jak rozpoznat a akceptovat vlastní emoce, můžete k nim přistoupit lepším způsobem. Dokonce i v takové chvíli, kdy se vás zmocní tyto emoce, můžete to celé obrátit ve svůj prospěch. I když si myslíte, že se na někoho zlobíte, protože se chová ne zcela vhodně, jde vlastně velmi často jen o vás. Vy jste ti, kdo se rozčilují, ne ten druhý. Stačí vyslat spoustu lásky. Přestavte si své srdce plné lásky, jak se v něm láska hromadí, až zaplavuje celé vaše tělo. Všímejte si, jak vaším tělem prochází teplo. Pak lásku pošlete té druhé osobě. Tímto způsobem se vám vrací síla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)