čtvrtek 4. července 2024

Pojďme společně zlepšit kreativitu našich mozků


Máme za sebou zlepšení produktivity mozku – a já jsem hrdá, že jste to se mnou dali. Proto je čas přesunout se na další téma. Zvýšení kreativity mozku. Pro někoho je kreativita a produktivita to samé. Ne však pro náš mozek.

Napadl vás někdy ve sprše nějaký skvělý nápad? Všimli jste si, jak skvělé nápady míváte na procházce? Usilujeme o lepší soustředěnost a výkon, ale řešení nás občas napadají právě tehdy, když přestaneme pracovat a dovolíme naší mysli jen tak bloumat. Další ironie o pracování našeho mozku, že?

Co z toho plyne? Musíme rozlišovat mezi dvěma typy mozkových funkcí. Na jedné straně je racionální mozek, je to ten mozek, kterému jsme věnovali doteď – logický, lineární a zaměřený. Je to ten mozek, který je odpovědný za výkonné procesy a plnění úkolů.

Bude to znít divně, ale to není jediný mozek, je tu totiž ještě druhý – kreativní, laterální, bloumavý, emocionální.

V podstatě se jedná o naší pravou a levou mozkovou hemisféru. O tom jste už určitě slyšeli a víte, o čem mluvím. Každá půlka mozku, hemisféra, umí něco jiného. Náš racionální mozek je levá hemisféra, ta logičtější, organizovanější. A náš kreativní mozek je hemisféra pravá.

Doteď jsme se věnovali levé hemisféře, uspokojení jejích potřeb a pomoci jí, teď se přesuneme na pravou část.

Máme tendenci se příliš spoléhat na svůj logický mozek a zapomínat, že náš kreativní potřebuje jiné podmínky než ty, při kterých pracujeme, aby mohl předvést, co umí, co v něm je.

Dovolím si citovat Einsteina: „Intuitivní mysl je posvátným darem a racionální mysl je věrným služebníkem. Vytvořili jsme společnost, která uctivá služebníka a zapomněla na dar.“

Následující dva čtvrtky se budeme věnovat tvořivému procesu, typům kreativního myšlení a způsobům, jak podpořit laterální myšlení. Povíme si něco o kreativních stavech mozku, proč člověka napadají dobré nápady ve sprše a naučíme se, jak mít kreativních nápadů více.

KREATIVNÍ PROCES

Existuje obecné přesvědčení, že s kreativitou se člověk buď narodí nebo ne. Omyl.

Tvořivost je dovednost a jako každá jiná dovednost se dá zlepšit tréninkem. Lze ji rozložit na proces, na jednotlivé kroky, na kterých můžeme pracovat. Obvykle se jedná o 5 kroků. Jsou to:

·        ZKUŠENOSTI – vstřebání a přijetí zkušeností a vědomostí

·        INKUBACE – čas, během kterého se nabyté poznatky a zkušenosti zpracovávají a my začínáme tvořit asociace

·        OTÁZKA – objeví se otázka nebo problém

·        ILUMINACE – produkování nápadů a řešení nebo odpovědí

·        AKCE – uskutečněné řešení

V první části, dneska, vás provedu prvními třemi kroky.

Ale než se do toho pustíme, chci vám říct pár slov o neúspěchu a ochotě ho přijímat. Je důležité zdůraznit, že kreativita a inovace se odvíjejí od ochoty neuspět. Neúspěch nám totiž nabízí zpětnou vazbu a náhled, který lze jen těžko získat jiným způsobem.

Nebraňte se tedy neúspěchu a nechte neuspět i ostatní. Čím víc se snažíme vyhýbat svým chybám, tím více zároveň omezujeme i svůj potenciál, vývoj. Bráníme v kreativitě sobě i ostatním a tím pádem jim nedovolujeme být nezávislí, sví a inovativní.

1. KROK – ZKUŠENOST

„Schopnost tvořit vztahy mezi nesouvisejícími koncepty.“ Tak by se dala kreativita definovat. Čím větší máte rozhled, znalosti a zkušenosti, tím víc nesouvisejících konceptů můžete využívat.

Jak na to?

Obohaťte svůj rozhled a buďte zvídaví: čtěte o různých tématech a učte se nové disciplíny. Staňte se vševědem. Setkávejte se s novými lidmi a naslouchejte jim.

Spolupracujte a přijměte různost: kolektivní zkušenost skupiny bude pravděpodobně větší než zkušenost jednotlivce. Proto je ve společnostech, které chtějí inovovat, tak důležitá různorodost.

Všechno zachycujte: najděte způsob, jak zaznamenávat své nápady, myšlenky nebo cokoliv, na co jste narazili a chcete si to uchovat. Blok s tužkou stále po ruce, nebo diktafon v mobilu, každý si najde svůj způsob.

2. KROK – INKUBACE

Kreativita je proces a jako taková tedy potřebuje čas. Pokud jste pod tlakem vytvářet rychlá, kreativní řešení, jen málokdy přijdete s tím nejlepším, čeho byste byli schopni za ideálních podmínek, protože nápady potřebují svou inkubační dobu.

Víte, kdy se mozku daří nejlépe vytvářet nová spojení? Když spíte (důležitost spánku už jsme řešili. Tady se jen ukazuje, že má vliv na většinu oblastí našeho života). Historie je plná objevů, za které vděčíme podvědomým nočním zpracovávacím procesům (mám rozepsanou knížku, jejíž námět mě napadl ve snech). Mendělejevovi se ve spánku seřadily jednotlivé prvky do periodické tabulky.

Proto dopřejte nejen sobě, ale i ostatním čas přemítat nad důležitými problémy. Vyvarujte se rychlých řešení ve snaze předvést svou výkonost nebo schopnost rychle reagovat. Rychlost vždy není vše. Vynucení rychlých řešení snižuje šanci, že vzniknou opravdu novátorské nápady.

3. KROK – OTÁZKA

Často se stává, že jdeme kreativní problémy řešit, aniž bychom jim porozuměli. Přistupujeme k nim jako k logickým a podle toho to také často tak dopadá.

Představte si situaci, že za vámi přijdu s tím, že potřebuji, abyste postavili most přes řeku. Jaké budou vaše otázky? Jakou máte odbornost? Jaké by byly nejvhodnější materiály? Kolik na to máte času? Otázky jsou sice skvělé a praktické, ale víte, jaká otázka by měla největší hodnotu? Dám vám chvíli na přemýšlení.

„Proč se chceme dostat na druhou stranu?“

Znovu si dovolím citovat Einsteina: „Pokud bych měl na vyřešení nějakého problému jednu hodinu, prvních padesát pět minut bych strávil hledáním té pravé otázky.“

Myslíte si, že neumíte klást ty správné otázky? Nezoufejte, mám pro vás snadné cvičení, kde se to společně naučíme

Zamyslete se nad nějakým problémem, který byste rádi vyřešili. Nemusí to být nic palčivého a pro začátek ani nic reálného, je to jen cvičení. Ani nezáleží na tématu, je jedno, zda budete řešit, jak zlepšit své podnikání nebo kam jet na dovolenou, na tom nezáleží, postup je stejný. Takže jakmile budete mít svůj problém, tak:

·        Prvních 15 minut si pouze sepisujte otázky

·        Na žádnou z nich neodpovídejte – možná to bude těžší, než si myslíte

·        Položte si tolik otázek, kolik zvládnete a snažte se, aby byly otevřené a zkoumaly problém ze všech stran.

               Pokud řešíte podnikání, zde je pár příkladových otázek

§  Jak by vypadal úspěch?

§  Co je k vyřešení problému třeba?

§  Jaké by byly výhody jeho vyřešení?

§  Co by mi to umožnilo dělat?

§  Co bych dělala, kdybych měla dvojnásobný rozpočet?

§  Co bych dělala, kdybych měla víc času?

§  Co dříve fungovalo a naopak nefungovalo?

§  Jak to dělá konkurence?

§  Kdo by mi mohl poradit?

Je šance, že i během krátkého cvičení, jako je toto, uvidíte své problémy v úplně jiném, novém, světle. To je dáno tím, že správné otázky mohou narušit některé naše předpoklady, pousnout perspektivu a tím nás navést na úplně jiné myšlení, než jaké praktikujeme běžně.

Takže, pokud chcete vyřešit nějaký problém, začněte kladením otázek. Narušíte své předpoklady a problém přeformulujete.

Zkuste se na problém podívat z jiného úhlu, vnímat ho jinak. Dobrým způsobem, jak podpořit kreativitu je přemýšlet v metaforách, je to dáno tím, že to částečně pomáhá problém vnímat jinak. Můžete jej také zkusit popsat jinými slovy.

A to nejlepší na konec – jakmile problém pochopíme, obvykle se objeví i jeho řešení.

Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučila. Iluminace je obsáhlý krok a dneska tu máte cvičení a já vás nechci přetěžovat 😊

Budu se těšit u dalšího článku a příští čtvrtek u pokračování kreativity.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)