úterý 4. června 2024

10 kroků jak vdechovat klid a vydechovat stres

Přemýšlela jsem dlouho nad dnešním článkem, ale pak jsem si uvědomila, že už máte dost teoretických znalostí, abyste se mohli pustit do praxe.

Naučili jste se dýchat a probrali jsme správnou meditačnípolohu. A protože meditace a mindfulness jde ruku v ruce a vše souvisí se vším, dneska vám ukážu, jak se vám tyto získané vědomosti z meditací hodí i pro všímavost a život v přítomném okamžiku.

Dneska se tedy zaměříme na to, jak pomocí dechu v sobě nasolit klid a vypořádat se se stresem. Za použití vaší fantazie vám ukážu, jakou schopnost v sobě máte a co vše dokážete – a to jsme teprve na začátku.


Pojďme tedy společně na 10 kroků pro přeměnu stresu v klid.

  • Uvelebte se do pohodlné pozice, uvolněte tělo.
  • Zavřete oči a 3 se hluboce nadechněte a vydechněte. S každým výdechem se soustřeďte na to, jak se vaše tělo uvolňuje ještě víc.
  • Začněte dýchat ve svém přirozeném rytmu. Zaměřte svou pozornost na dech, udržte pozornost a vědomě se věnujte každému nádechu i výdechu.
  • Přeneste svou vědomou pozornost k vašemu nosu. Vnímejte, jak do něj při každém nádechu proudí čerstvý vzduch a při výdechu z něj odchází ohřátý vzduch. Opakujte 5x, soustřeďte se jen na toto, na nic jiného.
  • Nyní sledujte vzduch při každém nádechu. Vnímejte, jak prochází nosem, jak míří přes průdušnice do plic. Vyberte si barvu, která pro vás představuje klid, harmonii, energii a tu si spojte s dechem. Představujte si, jak vás tato barva naplňuje všude tam, kam se dostává vzduch, jak se vám plíce zbarvují touto barvou, od slabého odstínu po sytě plnou barvu. Na chvíli dech zadržte.
  • S výdechem se soustřeďte na to, jak veškerý stres, obavy, starosti, nepříjemné pocity opouští vaše tělo. Stejně jako se tělo s lehkostí zbavuje oxidu uhličitého, který nepotřebuje, tak i vy se stejně lehce zbavujete toho, co vás tíží. Představte si to také v nějaké konkrétní barvě a při výdechu si vizualizujte, jak tato barva, naplněná vším negativním, odchází z vašeho těla.
  • S každým nádechem do vás vstupuje vaše barva klidu, která vám dodává energii, sílu a vše životodárné a s každým výdech vás opouští barva výdechu, kterou s sebou nese vše negativní z vašeho těla ven.
  • Jestliže se vám zatoulají myšlenky, což se hlavně ze začátku bude stávat, vraťte se zpátky k vědomému dýchání a pokračujte v něm.
  • Představte si vaše plíce v barvě klidu, kterou jste do sebe posledních pár minut vdechovali, soustřeďte se na to, jak se tato barva spolu s kyslíkem šíří pomocí krve do celého vašeho těla, jak ho zaplavuje energií, klidem. Myslete na to, jak se s každým nádechem vaše tělo víc a víc barví do vaší barvy klidu, zatímco s výdechem vás opouští barva negativity, stresu, starostí.
  • Pokračujte tak dlouho, dokud nebudeme mít pocit celého obarveného těla do klidné barvy, nenechte v sobě ani kousek vydechované barvy a stresu. Chvíli zůstaňte klidně sedět, ležet a jen vnímejte tady a teď, než se opět vrátíte plně vědomě do reality.

Tip: vyberte si na yt meditační hudbu v délce deseti minut, abyste věděli, jak dlouho cvičíte. Deset minut je taková ideální doba na provádění toho cvičení, ale samozřejmě záleží jen na vás, kolik času potřebujete nebo tomu chcete věnovat 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)