čtvrtek 1. srpna 2024

Je čas zlepšit svou paměť


Po malé neplánované pauze a s novou srpnovou energií jsem zase zpátky a rovnou se vrátíme k mozku. Už jsme si probrali zlepšení ohledně produktivity, kreativity a ode dneška se zaměříme na to, jak zlepšit paměti.

Dobrá paměť je velmi cenná osobní a pracovní dovednost. Používáme ji každý den. A ve všem. Vybavit si, co jsme slyšeli, dělali, četli, jména lidí, naše povinnosti, náplň práce… vše má souvislost s pamětí, a proto je zarážející, že je to další z věcí, co by nás ve školách měli učit a neučí. Není tedy žádným překvapením, že je mezi námi tolik lidí, co by rádo svou paměť zlepšilo.

Zahrajeme si hru.

Dám vám seznam 15 položek na zapamatování. Poté vás požádám, abyste je vyjmenovali ve správném pořadí. Na kolik si myslíte, že byste si vzpomněli? Většina lidí si myslí, že mezi 5 až 10.

A teď si představte, že jsme na večírku. Skvěle se bavíte a já vám představím 15 přátel. Kolik jmen si zapamatujete? V tomto případě si lidé ohledně své paměti věří ještě méně.

Vaše paměť je lepší, než si myslíte

Vybavilo se vám někdy při nějaké vůni určité místo? Já kdykoliv cítím vůni trávy, případně si večer lehám do peřin vonících sluncem, automaticky jsem zpátky v dětství, kdy jsme jezdili na chatu. Ten pocit je tak silný a intenzivní, že mě ta vůně vždy bezpochyby hodí tam. Za správných podmínek totiž naše deklarativní paměť funguje ohromně.

Jste ohromeni? Věřím, že ano. Ale stejně tak je mi jasné, že ji chcete ještě zlepšit. Není problém.

-        Zlepšení celkové mozkové kondice pomůže všem funkcím mozku, tedy i paměti. Upgradujte svůj hardware a zlepšíte tím i svůj software.

-        Vnímejte paměť jako proces a využívejte nejlepších paměťových technik.

Než se pustíme do dalších věcí a zlepšováků, podíváme se, jak na tom vaše paměť aktuálně je.

Paměťový test

Dejte si pár minut na zapamatování následujícího seznamu. Až budete připraveni, zavřete okno a ve správném pořadí položky sepište.

-        Hodiny

-        Citron

-        Kniha

-        Káva

-        Fotbal

-        Počítač

-        Oheň

-        Kuře

-        Kytara

-        Led

-        Loď

-        Víno

-        Auto

-        Pero

-        Mozek

Jaké je vaše skore? Zapište si ho, vrátíme se k němu na konci celé této sekce o paměti (počítám, že to bude zase na 3 týdny). Můj výsledek byl 10, na víno jsem zapomněla (ale věděla jsem, na jaké pozici nevím) a prohodila počítač x oheň a loď x led. Takový byl můj první výsledek. Na druhý pokus už bez zaváhání bez chyby.

PAMĚŤ JAKO PROCES

Naše paměť je testována pouze v poslední fázi procesu, který se skládá ze 3 kroků. Pokud ale máte s vybavováním si věcí problémy, nemusí to nutně znamenat, že máte špatnou paměť. Možná jste jen špatně provedli první a druhý krok.

Paměťový proces

Zakódování



Uchovávání



Vyvolání

   

 

Toto je základní schéma, které ale bývá pro mnoho lidí problematické. Většina z nás pracuje s počítačem, jsme zvyklý si ukládat a znovu otevírat různé soubory, složky.. pojďme tedy podobně přistupovat i k naší paměti a představme si následující:

Vytvořit



Uložit



Vyhledat

   

 

Když vytvoříme a uložíme nějaký soubor, pomocí vyhledávání ho pak snadno nalezneme. S pamětí je to stejné. Chceme-li zlepšit krok tři, je nutné zlepšit i krok jedna a dva.

Zlepšení jednotlivých kroků

Krok jedna – zakódování/vytvoření souboru

               Jak často se vám stává, že se vám někdo představí a vy jeho jméno okamžitě zapomenete? Není to chyba paměti. Je to chyba pozornosti. Buďte pozornější. Možná se jen stačí rozhodnout, že si danou věc zapamatujete.

Krok dva – uchovávání/uložení souboru

               Tato část je tou nejaktivnější z celého procesu a je to také ta část, kterou můžeme nejvíc zlepšit. Nejlepší způsoby, jak uchovávat vzpomínky, je pomocí:

-        Opakování – chcete-li si něco zapamatovat, opakujte si to, vzpomínky si tak posílíte

-        Asociace – učte se asociováním a nové informace začleňujte podle toho, co už víte

-        Vizualizace – používejte svou představivost a využívejte obrázků

Krok tři – vyvolání/ vyhledání souboru

               Pokud provedete první a druhý krok správně, třetí krok bude snadný. Zkrátka si to budete pamatovat.

Jaké pocity máte ze své paměti? Máte pocit, že to chce zlepšit? Příští týden se spolu podíváme na jednotlivé techniky. Naučím vás, jak si pamatovat seznamy, jména a mnoho dalšího.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)