úterý 28. května 2024

Z chudé irské rodiny k Nobelově ceně i Oscaru - G. B. Shaw

George Bernard Shaw - jméno, které zná téměř každý, kdo má alespoň základní povědomí o literatuře a divadle. Jeho příběh je nejen inspirativní, ale také poutavý, plný odvahy, odhodlání a nezdolné víry v sebe.

George Bernard Shaw se narodil v chudé irské rodině, kde se setkal s tvrdou realitou života od útlého věku. Měl jen omezené možnosti vzdělání, mohl se spokojit jen s pěti lety školního vzdělání. Ale odmítl být otrokem svého osud, .toužil po něčem víc než jen po rutinní práci. Toužil po literatuře, po divadle, po psaní, což byla vášeň, která ho poháněla vpřed.

Prvních devět let jeho literární kariéry bylo obtížných. Pracoval jako kupecký příručí za mizernou mzdu, ale jeho srdce patřilo psaní. Ačkoli začínal s pouhými dvaceti librami za svou práci, Shaw nikdy neztratil víru ve svůj talent a svůj sen o slávě. Léta to byla těžká, peníze těsné, ale jeho odhodlání zůstávalo pevné. Věděl, že má talent a že musí pokračovat. Ať už psal pro sebe, nebo pro málo peněz, jeho vášeň ho vedla kupředu.

A postupně se jeho tvrdá práce začala vyplácet. Jeho divadelní hry a eseje získávaly popularitu a uznání. Shawova jména se začala šířit dál, jeho díla překonávala hranice a jazykové bariéry. A poté přišly ocenění - Nobelova cena za literaturu, Oscar za nejlepší scénář.

Jeho veselohry, dramata a eseje nejenže oslovily publikum po celém světě, ale také mu vynesly jmění ve výši mnoha milionů liber. Shaw ukázal světu, že odhodlání a nezdolná víra v sebe mohou překonat i ty nejtěžší překážky na cestě za snem.

Jeho cesta k úspěchu nebyla hladká. Musel překonat mnoho překážek, bojovat s neúspěchy a odolávat skeptikům, kteří mu říkali, že to nikdy nepůjde. Ale Shaw neustoupil. Držel se svého snu a pracoval tvrdě, až se jeho jméno stalo symbolem literárního géniu a jeho příběh inspirací pro mnohé.

___________

Kromě divadelních her a esejí je také autorem mnoha motivačních citátů a já bych se s vámi chtěla tady podělit o mé oblíbené.

Život není o tom, najít sám sebe. Život je o vytvoření sebe sama.
Když je něco zábavné, hledejte skrytou pravdu.
Věda se stává nebezpečnou pouze tehdy, když si představuje, že dosáhla svého cíle.
Život strávený děláním chyb není pouze užitečnější, ale i mnohem přínosnější, než život strávený dělám ničeho.
Pokrok je nemožný beze změny a ti, kteří nemohou změnit názor, nemohou nic změnit.
Pokud se historie opakuje a vždy se stane neočekávané, jak neschopný musí být člověk, aby se učil ze zkušenosti!
Svoboda znamená odpovědnost. To je důvod, proč se jí většina lidí bojí
Používáte skleněné zrcadlo k vidění své tváře: umělecká díla k vidění své duše.
Zájem člověka o svět je jen přetočením jeho zájmu o sebe.
Jsme moudří ne vzpomínkami na naši minulost, ale odpovědností naší budoucnosti.
Dejte si pozor na jeho falešné znalosti: je nebezpečnější než nevědomost.
Všechny velké pravdy začínají jako rouhání.
Člověk, který poslouchá rozum, je ztracen: Rozum zotročuje všechny, jejichž mysl není dostatečně silná, aby ji ovládla.
Můj způsob, jak žertovat, je říct pravdu. Je to nejzábavnější vtip na světě.
Revoluce nikdy nezlehčily břemeno tyranie: posunuly ji pouze na jiné rameno.

______________________

Nejen jeho životní příběh, který je inspirativní a dalším důkazem sily vůle člověka, ale i jeho výroky jsou důvodem, proč jsem ho na svůj blog vybrala.

A ano, i on to věděl:

Představivost je začátek stvoření. Představujete si, co si přejete; budete si představovat; a konečně vytvoříte, co chcete.

1 komentář:

  1. Je pravda, že jméno tohoto člověka jsem už slyšela, ale nikdy jsem od něj nic nečetla a nikdy jsem se o něj nezajímala. Nakonec asi to tajemství úspěchu je vytrvalost.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)