čtvrtek 6. června 2024

Dopřejte mozku zábavu - bude vás milovat

Na dnešní téma jsem se těšila. Ale nebudu předbíhat, jdeme na to postupně.

Zvládání stresu, cvičení, výživa a spánek vytvářejí ty pravé podmínky pro optimální výkon mentální výkon mozku. Ale chce to ještě něco navíc, takovou tu pomyslnou třešničku na dortu. Abyste totiž svůj mozek udrželi v kondici, musíte mu dopřát také zážitky, ideálně ve formě učení, výzev a novinek.

 Neuroplasticita

Představte si mozkové buňky (neurony). Ty pomocí elektrických impulzů (akční potenciál) komunikují s ostatními buňkami pomocí výběžků (axonů). To, jakou rychlost přenos po výběžcích bude mít je dána z části tím, jak dobře je tento výběžek izolován bílou tučnou hmotou zvanou myelin.

Čím více mezi sebou neurony komunikují a čím více jsou axony používány, tím silnější je vrstva izolace. Díky tomu dochází k myelinizaci, což je proces buněčného učení. Pomáhá to neuronům s lepší komunikací na základě jejich potřeb. Na tomto principu spočívá neuroplasticita. Je to tedy vlastně schopnost mozku se učit a přizpůsobovat a to na základě zkušeností.

Mladý mozek v kondici = učení nových věcí

Představte si životní křivku učení.

·        Po narození jsou mozkové buňky spíše nepropojené.

·   Během prvních dvou let života docházelo k rychlému spojování, zatímco vy jste se přizpůsobovali novým motorickým a smyslovým informacím. Během tohoto období váš mozek až ztrojnásobil svou velikost a vy jste měli více synapsí než teď.

·    Během dětství dochází k procesu synaptického třídění – některá spojení se zruší, aby posílala jiná.

·        V pubertě dochází k druhému rychlému růstu mozku a přeorganizování neuronů.

·        Kolem 25. roku života je mozek teprve plně vyvinut.

Od tohoto okamžiku už je veškerá práce na nás. Do téhle doby byl náš mozek velmi přizpůsobivý, ale abychom ho v tomto stavu a kondici udrželi, musíme mu dopřát, aby se stále měl učit něco nového.

Mozek, jako dokonalý stroj, vyhodnocuje, co používáme a co ne. A funguje na principu – buď to používej, nebo o to přijdeš. Drsné, ale je to tak. Dobrou zprávou pro nás, kterým náš mozek není lhostejný je, že míra jeho rozvoje nebo chřadnutí závisí do velké míry na tom, jak ho bereme. Pokud jako sval, který je třeba cvičit, dobře se nám za to odmění.

„kdokoliv, kdo se přestane učit, je starý, ať je mu 20 nebo 80. Kdokoliv, kdo se učit nepřestává, je mladý“. Hanry Ford

V tomto tvrzení je neurologická pravda. Pokud se nepřestáváme učit a neustále svůj mozek používáme, posilujeme jej, povzbuzujeme jeho růst a tím udržujeme jeho mládí.

Tipy na učení, co má mozek rád

Cizí jazyk -s ohledem na dlouhodobé kognitivní výhody, neexistuje asi lepší volba, než právě cizí jazyk. Bilingvní lidé mívají flexibilnější mozky, mívají lepší směřování pozornosti a je nižší šance, že se u nich začnou projevovat symptomy demence. Můj osobní tip – učím se přes Duolingo, skvělá appka, která vás motivuje, odměňuje a učí zábavnou formou. Na výběr jsou snad všechny jazyky, jen se většinou učí přes angličtinu (což je o to větší výzva), nicméně samotná angličtina se učí klasicky přes češtinu.

Hudební nástroj – během výzkumů se zjistilo, že hudebníci mají v motorických, sluchových a vizuálně prostorových oblastech mozku více šedé hmoty. Hra na hudební nástroj je navíc spojována se zlepšením mentální flexibility, slovní zásoby a neverbálního uvažování. Můj tip  - pokud nejste hudebně zdatní jako já, existuje varianta naučit se psát všemi deseti prsty na klávesnici. Pořád mám v živé paměti, když jsme na SŠ měli první hodinu psaní a profesorka nám právě psaní na klávesnici přirovnávala k hraní na klavír. Ano, je to rozdílné, ale pokud nástroj není nic pro vás, zkuste tuhle alternativu 😊

Žonglování – věřte nebo ne, ale žonglování může pomoci snížit stres a úzkost a zlepšuje pojivost a koordinaci mozku. Stačí pár míčků a váš mozek vám poděkuje.

Paměťové techniky – i obyčejné pexeso může mít skvělý dopad na váš mozek. A věřte mi, časem vám to půjde čím dál lépe.

Meditujte – meditace je jednou z nejlepších fotem trénování mozku a proto se ji pravidelně tady na blogu věnujeme a ještě věnovat budeme.

Naučte se něco nového nebo rozvíjejte, co už umíte – vyzkoušejte něco nového, nebojte se rozšířit si své obzory. Najděte si kurz, klidně i online, toho, co vás zajímá a věnujte se tomu. Naučte se lépe fotit, vyzkoušejte vařit jiné kuchyně, kreslete… cokoliv vás láká, teď je ten správný čas to zkusit a pustit se do toho.

Čtěte – milujete historické romány? Skvělé, ale co zkusit nějaké krimi? Vyzkoušejte různé žánry, spisovatele, objevujte nové.

Cestujte a objevujte – prozkoumejte své okolí, vydejte se jinou cestou než obvykle,  prozkoumat své město a okolí bydliště vás, kromě času, nebude nic stát a vašemu mozku se nové podněty a místa budou líbit.

Pryč s autopilotem – vědomě se věnujte každé činnosti, kterou provádíte. Při jídle si uvědomujte, co jíte, chutě, vůně, strukturu, při čištění zubů myslete na to, jak se zbavujete plaku a jak jsou vaše zuby krásně vyčištěné. Ať děláte, co děláte, buďte u toho vědomě přítomni.

Dobrá zpráva – vytvoření nových mozkových spojů trvá 21 dní. Za tuto dobu se z nové věci stává zvyk a tím pádem se nám ukotví v životě a pro nás se stává přirozenějším ho provádět na denní bázi.

Toto téma je dost obsáhlé, proto se mu budeme věnovat ještě v budoucnu, tohle berte jako úvod a seznámení s tím, jak náš mozek pracuje s informacemi a jak se učí. A já se na vás těším zase u dalšího článku.

PS: pokud máte TikTok, celý červen na něm běží meditačně-relaxační výzva, takže pokud se chcete připojit, budu ráda.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)