sobota 1. června 2024

Jdeme meditovat


Už jsme si spolu pár věcí o meditaci a dechu řekli, dneska se tedy společně podíváme na to, kde meditovat, jakou pozici vybrat a mám pro vás i pár tipů, jak si to usnadnit.

Sed a meditace je téma, které by samo o sobě vydalo minimálně na jednu celou knížku, kde by vám každý tvrdil něco trochu jiného. Ano, samozřejmě, většina z nás si hned vybaví polohu lotosového květu, nebo pro méně ohebné turecký sed, ruce položené na kolenou, zavřené oči… Ale ono to jde i jinak. A cílem by vždy mělo být pohodlí. Ono se totiž dost blbě medituje, když myslíte na to, že vás brní noha, chytá křeč do zadku a plno dalšího nepohodlí, které může nastat.

Efektivita nemá v tomto případě nic společného se složitostí a sedět lze i velmi jednoduše. Jakmile vaši hlavu opustí tohle zažité dogma, že pro meditaci existuje jen jedna poloha, otevře se před vámi moře možností a variant a je jen na vás, kterou si vyberete, znovu však opakuju – jde o pohodlí. A abych vám to přece jen trochu usnadnila, mám pro vás přehled, na co se zaměřit.


Seďte na něčem pohodlném

Usnadněte si to. Meditace je chvilka pro vás a tak během ní přece nebude trpět na něčem nepohodlném. Existují meditační polštáře, někdo dává přednost karimatce, pro jiného to může být jeho oblíbené křeslo. Je opravdu jen na vás, kde se vám bude sedět nejlépe.

Turecký sed nebo lotosový květ?

Věřte, že ani na tomhle nezáleží. Někomu turecký sed vyhovuje, i já osobně ho mám ráda, ale taky přiznávám, že po delší době cítím, jak mi jedna noha umírá. Takže není problém sedět s nataženými nohami před sebou, je to vážně o tom, co je vám pohodlné. Klidně to může být na židli a nohy mít na zemi, tradiční sezení.

A co s rukama?

A jsme zase u tradiční představy meditujícího člověka, lotosový květ a a ruce položené na kolenou s dlaněmi vzhůru. A opět to není jediná poloha, kterou zvolit. Plno lidí používá mudry (o těch vás taky něco naučím), jiní je mají vedle sebe pro lepší stabilitu. Je tedy na vás, co si vyberete, vyzkoušejte klidně vše, co vás napadne a věřte svému tělu a pocitům a podle toho zvolte tu správnou pozici.

Zdá se vám to pořád složité? Lehněte si

Vzpřímený sed je skvělý, jste ve vyrovnané pozici a na rozdíl od lehu u něj tak silně nehrozí, že usnete.  Je fakt, že v leže se člověk lépe uvolní, nemusí se soustředit, zda ho bolí ze sedu záda, ale pokud spíte, tak spíte a nemeditujete. Proto tahle pozice není vhodné v případě, že se cítíte unaveni a víte, že je tu riziko, že byste to zalomili. Ale ranní meditace v posteli má plno výhod a určitě stojí minimálně za vyzkoušení.

Jakmile si najdete tu správnou pozici, věnujte jí ještě jedno důkladné prozkoumání a položte si otázku, zda v ní opravdu vydržíte sedět bez hnutí. Žádný trest a snížená účinnost meditace nehrozí, když se lehce pohnete, ale mějte na mysli, že čím méně se hýbete, tím méně se rozptylujete.

A kde tohle všechno provádět?

Kdekoliv.

Jakmile zavřete oči, zklidníte dech, odpojíte se od okolního světa, je v podstatě jedno, kde jste. Mně se dařilo meditovat v autobuse, když jsem jezdila víc jak hodinu a půl domů. Někdo preferuje mít své meditační místo, ale věšte mi, jakmile na nás přijde potřeba nebo touha po meditaci, můžete si opravdu oddat prakticky kdekoliv. V létě k tomu vyzývá pobyt v přírodě, v zimě pohodlný gauč. A obě místa budou mít ten samý účinek, když bude správná technika. Jediné snad, na co je třeba myslet, je bezpečí.

Víme kde, máme vybranou pozici, tak ještě pár tipů pro usnadnění

Načasování je základ – vyberte si dobu, kdy je nejmenší riziko, že vás někdo vyruší. Má vám za chvíli volat kurýr, že pro vás má balík? Hm, radši tedy s meditací počkejte, než aby vás uprostřed vyrušil zvonek.

Žádný mobil – režim letadlo, nebo alespoň ztlumení by mělo být samozřejmostí. Těch dvacet minut, kdy budete offline, přežijete vy i svět, nebojte se a zkuste to.

Vytvoření rituálu – když z něčeho uděláte rituál, svou denní rutinu, lépe si na to zvyknete a začleníte do svého harmonogramu. S meditací by to tedy nemělo být jiné.

Meditační deník – skvělý nástroj, kam si můžete zaznamenávat své pokroky a pocity, které zažíváte. Zpětně pak uvidíte, jak daleko jste se dostali a je skvělé mít svůj vlastní ukazatel výsledků a pokroků navíc se skvěle hodí i pro „vypnutí mozku“, když si do něj před meditací napíšete všechno, co se vám honí hlavou a budete mít pro meditaci v hlavě klid a pořádek.

Základy tedy máme připravené, umíme i správně dýchat, takže v příštím článku o meditaci se jednu společně konečně naučíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)