úterý 11. června 2024

Neviděla a neslyšela... ale to ji nezastavilo -Helen Keller

Dneska mám pro vás první část dalšího inspirativního příběhu. Proč první část? Protože ruku v ruce s úspěchem této ženy šel ještě jeden příběh, který si zaslouží samostatný článek.

Proč jsem si vybrala právě tuto dámu?

Její obdivuhodné výkony mají základ v ohromné víře ve vlastní síly. Od nejranějšího dětství byla slepá i hluchoněmá, přesto se naučila mluvit. Její úspěchy ve vědění a schopnost povzbuzovat ostatní postižené byly tak působivé, že společně se svou učitelkou obdržela Rooseveltovu medaili za "kooperativní výkony výjimečného druhu a světového významu". Její zvládnutí řeči bylo označeno za "největší výkon jedince v historii pedagogiky".

Vydala mnoho knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků, a stala se světově uznávanou osobností. Setkala se s mnoha americkými prezidenty, kteří byli po dobu její tvůrčí činnosti ve funkčním období, a několikrát navštívila Evropu i Orient. To vše proto, aby povzbudila postižené na celém světě a inspirovala je k víře, že i oni mohou překonat své postižení.

Mluvte, když nevidíte a neslyšíte

Její osobní život byl plný překážek, ale nikdy se nevzdala. Představte si, jak náročné muselo být naučit se mluvit, když nevidíte ani neslyšíte. Přesto dokázala vystudovat Harvard jako první hluchoslepý člověk v historii. A to není všechno – kromě latiny a řečtiny se plynně naučila němčinu a francouzštinu. Měla velké obdivovatele jako Marka Twaina, který její odhodlání a sílu charakteru velmi respektoval.

A co váš život?

A teď si to představte: Myslíte si, že máte těžký život? Uvědomte si, jakou máte na rozdíl od Helen výhodu, že vidíte a slyšíte. Můžete získávat informace, učit se nové věci a rozvíjet své schopnosti bez překážek, kterým čelila ona. Její příběh je důkazem, že víra ve vlastní síly a neúnavná snaha překonávat překážky může vést k neuvěřitelným úspěchům.

Když to dokázala ona, co vám brání v tom si věřit a uspět?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)