úterý 16. července 2024

Vědomá chůze v okolí domu

V neděli jsme se učili, jak spojit meditaci a chůzi. Dneska budeme v tématu pokračovat, není třeba jen meditovat, stačí i vědomá chůze. Vyměňte televizi, mobil, cokoliv za 15 minut strávených venku. Čerstvý vzduch dělá s člověk divy. Krátká procházka po okolí, i kdybyste měli jen projít ulici, představuje ten nejjednodušší způsob, jak i okolí svého domova začít vnímat jako součást svého domova. Ještě důležitější je, že se přitom můžeme těšit ze zdánlivých maličkostí, které nám mohou poskytnout spoustu energie z čerstvého vzduchu, stromů na ulici či zpěvu ptáků. Vytváříte si tak pozitivní vztah se svou čtvrtí.

A tohle všechno si můžete dopřát v osmi snadných krocích. Tak co, připraveni na procházku?

1.      Oblečte se a vyrazte ven.

2.      Jakmile se za vámi zavřou dveře a vy jste venku, nejprve se zhluboka nadechněte čerstvého vzduchu a při výdechu se snažte ze sebe dostat co nejvíce oxidu. Podívejte se na oblohu, je zatažená? Je jasno? Svítí slunce? Je plno mraků? Vidíte létat ptáky? Letadla? Nebo něco jiného, co vás zaujalo?

3.      Procházejte se klidným templem ulicí, ve které bydlíte. S plnou pozorností se dívejte, jak ulice vypadá. Rostou tu stromy? Je tady park? Nachází se zde dětské hřiště a hrají si teď tady děti? Vědomě vnímejte všechno, co v ulici uvidíte a snažte se v tom spatřit krásu. Dokonce i v případě, že by něco ve vašem okolí potřebovala upravit, opravit, během tohoto cvičení se snažte ocenit všechna pozitiva, která se zde nachází.

4.      Nyní věnujte o něco větší pozornost atmosféře vaší ulice. K tomu není nutné se nehybně zastavit před svým domem a zítrat na něj. Nenápadně si všímejte během procházky, jak lidé zdobí svůj dům nebo svá okna. Svítí se v jednotlivých bytech? Mají sousedé na oknech kytky? Co vše roste v parku? Jak jsou upravené předzahrádky?

5.      Pokračujte v klidné chůzi, rychlé tempo není třeba. Zkoumejte postupně okolí a oceňujte přitom jeho pozitivní stránky.  Na všem se snažte najít něco pozitivního. Vadí vám křik dětí? Vzpomeňte si, jak jste si jako malí hráli vy. Zkuste si představit, jak ulice vypadala x let zpátky a zároveň jak by mohla vypadat v budoucnosti.

6.      Užívejte si, co vidíte. Vnímejte vše s bdělou pozorností a uvědomte si, že máte hodně důvodů k vděčnosti. Už samotná skutečnost, že jste tady a teď je úžasný dar.

7.      Také při tomto cvičení si všímejte, kam mají vaše myšlenky tendence utíkat. Je to v pořádku. S velkou pravděpodobností vznikl prostor pro všechny tyto úvahy právě díky této procházce.

8.      Skončete procházku, jakmile to tak budete cítit. Ta chvíle může přijít za patnáct minut stejně jako za šedesát.

Tak co? Už jste si někdy zkusili vědomě projít své okolí? Nebo to zkusíte? Dejte mi vědět 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)