čtvrtek 18. července 2024

Zlepšení kreativity mozku – konvergentní myšlení a akce


Poslední dva týdny se věnujeme zlepšení kreativity mozku. Prošli jsme společně většinu bodů kreativního procesu, jako je zkušenost, inkubace a otázka a naposledy jsme se pustili do iluminace. Tu bych s vámi dneska ráda dokončila.

Vzpomínáte na cvičení s trojicí slov minulý týden?

·        Etiketa – kulatý – tenis

·        Bolest – kapitola – prezident

·        Pád – film – smrt

·        Vjezd – ovoce – kouření

·        Skok – bidlo – tanec

·        Sud – pupek – pěna

·        Oko – průhlednost – rozbít

·        Karty – déšť – písnička

·        Chuť – roh – kůň

·        Papír – dub – dopis

 

Napadají vás další odpovědi, které by se hodily? Na konec článku dám odpovědi, kdyby vás nic nenapadlo, nebo zda vás napadly stejné věci.

Proč jsem tenhle článek rozdělila a nedala to všechno do jednoho minulý týden?  Když si totiž od problémů, jako je tento, dáte na chvíli přestávku, spolehlivě vám to pomůže najít řešení. Přestože byste to možná nečekali, když potřebujete nalézt jedno konkrétní řešení, občas pomáhá problém na chvíli přestat řešit. Ve sprše máte nápady a ve spánku nové asociace právě proto, že o problému přestanete přemýšlet.

Chcete-li pochopit, proč tomu tak je a jak tuto skutečnost využít ke zlepšení kreativity, je dobré si nejprve zjistit něco o stavech mozku a o vědeckém pozadí aha-momentů.

NEUROVĚDA A AHA-MOMENTY

Aby nám neurovědci pomohli porozumět tomu, proč jsou přestávky pro kreativitu tak důležité, provedli výzkum aha-momentů z hlediska nervových spojů a odhalili tyto dva úžasné poznatky.

1.      Záblesky porozumění, které nazýváme aha-momenty, jsou spojovány s nárustem vysoce frekvenční aktivity gama v mozku, ke které dojde 300 milisekund před aha-momentem. Tento nárůst elektrické aktivity představuje propojení neuronů při zformování nové kreativní asociace.

2.      Těmto zábleskům předcházejí mozkové vlny alfa. K aha-momentům obvykle dochází, když je mozek v obzvlášť klidném a uvolněném stavu.

Porozumění stavům mozku

Elektrickou aktivitu mozku lze zaznamenávat. O EEG jste určitě už slyšeli. Data získaná pomocí EEG nabízejí obrázek mozkových vln, a přestože jde o poměrně nepropracované ztvárnění, poskytuje nám cenný vhled do stavu mozku.

Mozkové vlny už jsme lehcenakousli v úvodu do meditací, dneska se na ně ale podíváme víc.

Mozkové vlny beta (12 – 30 Hz)

To jsou vlny, na kterých s největší pravděpodobností plujete právě teď. Jsou spojovány se soustředěním, pozorností a zaměřeným poznáním.

Mozkové vlny alfa (8 – 12 Hz)

Tyto mozkové vlny jsou pomalejší a jsou spojovány s uvolněnou a otevřenou myslí. Produkovali byste jich více, pokud byste si odpočinuli, šli se projít nebo se třeba osprchovali.

Mozkové vlny théta (4 – 8 Hz)

Jedná se o vlny, které pravděpodobně zažijete dneska večer, až budete usínat. Jsou ještě pomalejší než alfa vlny a dochází k ním většinou během spánku. Jsou spojovány s učením a pamětí.

Mozkové vlny delta ( 1 – 4 Hz)

K těmto nejpomalejším mozkovým vlvnám dochází pouze v hlubokém spánku. Jsou spojovány s léčením, obnovením a růstem.

Vědci zjistili, že když někdo pracuje příliš tvrdě a snaží se přijít na řešené určitého problému, může to ve skutečnosti celý proces zpomalit. Čím více se problém snažíme vyřešit, tím více se nám řešení vyhýbá.

Teprve až se když se naše mozkové vlny zpomalí na frekvenci alfa, vytvoří se ty správné podmínky pro nárůst elektrické aktivity známý jako záblesk porozumění neboli aha-moment.

Jak navodit stav alfa

Kdykoli potřebujeme dojít k určitému řešení, zpracovat velké množství nápadů nebo potřebujeme záblesk kreativní inspirace, musíme změnit stav svého mozku:

-        Udělejte si přestávku

-        Běžte se projít

-        Zlehka si zacvičte

-        Rozptylte svou pozornost něčím, co se netýká vašeho problému

-        Meditujte

-        Využijte sovu únavu

-        Vyspěte se na to

-        Dejte si sprchu

Přestat na problém myslet je naprosto zásadní. Přenechat zpracování problému kreativnímu mozku a dopřát mu čas a prostor, který potřebuje, aby předvedl to nejlepší. Jakmile se stav mozku změní, pravděpodobně se objeví řešení, které bude tak jasné, že vám nejspíš bude připadat jako naprosto samozřejmé. Tento způsob práce s kreativním mozkem vede k lepším řešením v kratším čase.

A tím se dostáváme k poslednímu kroku zlepšení kreativity našich mozků.

5. KROK – AKCE

Tento krok je prostý, a přesto ho mnoho lidí nikdy neudělá. K čemu vám je skvělý nápad, když ho necháte ve své hlavě, nebo v šuplíku? Je smutné takový nápad mít a nic s ním nedělat. Pamatujte, že kreativita se stává inovací pouze díky akci.

„Nestačí pouze neotřele myslet. Zvykněte si také neotřele jednat.“ Tim Ferriss

Jak to tedy vše spojit dohromady?

Kreativní mozek a logický mozek potřebují ke své ideální práci různé podmínky. Pokud ale chcete myslet a pracovat chytřeji, musíte se naučit pracovat s oběma.

Doporučuji následující:

o   Rozšiřte si kreativní paletu, učte se novým věcem a nevyhýbejte se novým zážitkům

o   Dejte svým nápadům čas uzrát

o   Klaďte si otázky, které naruší vaře předsudky

o   Pomocí strategií divergentního myšlení nastartujte proces hledání řešení

o   Poté přesuňte své mozkové vlny do stavu alfa a dejte prostor konvergentním aha-momentům

o   Své nápady uskutečněte

Vidíte? S konkrétním plánem to není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Když víte, co děláte, nebo máte dělat, vše jde snáz. Hlavní je začít.

Kreativní zlepšení mozku tímto končíme a od příštího týdne se budeme věnovat zlepšení paměti. Těším se na vás u dalšího článku.

PS: odpovědi na cvičení

·        Etiketa – kulatý – tenis => STŮL

·        Bolest – kapitola – prezident => HLAVA

·        Pád – film – smrt => HVĚZDA

·        Vjezd – ovoce – kouření => ZÁKAZ

·        Skok – bidlo – tanec => TYČ

·        Sud – pupek – pěna => PIVO

·        Oko – průhlednost – rozbít => SKLO

·        Karty – déšť – písnička => PRŠÍ

·        Chuť – roh – kůň => předpona PA

·        Papír – dub – dopis => LIST

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)