čtvrtek 22. srpna 2024

Meditace z pohledu mozku


O mozku i meditaci už jsem tady toho napsala mnoho. Probírali jsme společně jednotlivé oblasti odděleně, ale celou dobu tady píšu, že vše souvisí se vším, a tak se tedy dneska podíváme na meditaci právě z pohledu mozku.

I v dnešní době pořád ohledně meditace a mindfulness koluje spousta mylných představ a plno lidí je stále dost skeptických. Je to dáno tím, že si mnoho lidí myslí, že meditaci nepotřebují, nepřipadají si ve stresu a pak to taky plno lidí vidí jako plýtvání časem – jen sedět/ležet a nic nedělat.

Proto je fajn na to někdy kouknout i právě z tohoto „mozkového hlediska“. Jste-li člověk racionální a meditace je pro vás něco spíš ze světě spirituality, esoteriky a podobně, dovolte mi dnes, abych vás vyvedla z omylu.

Z pohledu mozku není meditace nic jiného, než kombinace dvou známých stavů – uvolnění a soustředěné pozornosti.

Je to tedy víc než uvolnění – zahrnuje konkrétní a vědomé využití pozornosti, je to cvičení v udržování soustředěnosti a omezování rozbíhajících se myšlenek.

Existují dva druhy meditace:všímavost (mindfulness) a soustředěná meditace.

Mindfulness

Zaměření pozornosti na přítomný okamžik, zatímco si klidně uvědomujete a přijímáte své myšlenky, pocity a tělesné vjemy.

O mindfulness se někdy mluví jako o „otevřeném pozorovování“. Jde o cvičení, při kterém směřujete svou neposuzující pozornost na přítomný okamžik. Bez vzrušení si uvědomujete a přijímáte všechno, čeho s všimnete.

Soustředěná meditace

Zaměření pozornosti na jednu věc, například dech, a soustředěnost na tuto jednu mentální aktivitu.

Soustředěná pozornost je tedy naopak cvičením, při kterém směřujete veškerou svou pozornost pouze na jednu věc. Je fyzicky podobná všímavosti, ale pozornost je využívána jinak.

Představte si, že vcházíte do knihovny.

Mindfulness lze popsat jako cvičení, při kterém si uvědomujte všechny knihy v knihovně, všímáte si okolí, teploty, vůní a zvuků knihovny. Nenecháte se rozrušit žádnou konkrétní knihou, berete na vědomí, čeho si všímáte, a přijímáte, jak se cítíte.

Soustředěnou meditaci můžeme v tomto případě připodobnit tomu, že si vyberete jednu konkrétní knihu a začnete ji číst. Jak se do čtení noříte, vaše mysl přestane cokoliv rozptylovat a vy se dostanete do stavu soustředěného zaujetí.

Cvičení

Mám tu pro vás pár jednoduchých cvičení, které si můžete vyzkoušet i jako odpůrce meditací – zaberou max deset minut, takže nemáte co ztratit.

Audiovšímavost

·        Na chvíli se uvolněte a zavřete oči

·        Věnujte pozornost tomu, co slyšíte

·        Všimněte si všech různých zvuků v okolí

·        Pokud se vám rozeběhnout myšlenky, nevadí, jen se znovu zaměřte na to, co slyšíte

·        Cvičení provádějte pět až deset minut

Jednoduchá meditace mindfulness

·        Nechte si chvíli na uvolnění a zavřete oči

·        Začněte si více uvědomovat svůj tělesný stav a své tělo. Všímejte si dechu a toho, jak se vám zvedá a klesá břicho. Všimněte si podlahy pod sebou a jakýchkoli jiných fyzických vjemů, například doteku oblečení na kůži.

·        Všímejte si všech zvuků kolem. Nesnažte se je vypnout a ignorovat, jen si jich všímejte.

·        Všimněte si toho, jak se cítíte. Nesnažte se nic změnit, jen si klidně uvědomte, čeho jste si všimli, a přijměte to.

·        Pokud se vám rozbíhají myšlenky, nevadí. Když si toho všimnete, prostě jen zaměřte pozornost zpět na své tělo nebo dech.

·        Nesnažte se vyčistit si mysl. Zkrátka si jen uvědomte, cokoliv se objeví.

·        Zkuste cvičení provádět pět až deset minut.

Soustředěná meditace

·        Dejte si chvilku na uvolnění a zavřete oči

·        Zaměřte veškerou svou pozornost na svůj dech. Soustřeďte se pouze na stoupání a klesání hrudníku nebo na vzduch, který vám vstupuje do těla a vystupuje z něj.

·        Vlastním tempem začněte svůj dech počítat. Počítejte pouze výdechy. Od 1 do 21. Až napočítáte 21, začněte znovu od 1. Pokračujte v cyklech po 21, nechte svou pozornost zaměřenou na dech.

·        Pokud se vám rozbíhají myšlenky, nevadí. Zkrátka se jen znovu začněte soustředit na dech a počítání.

·        Zkuste vytrvat, dokud se vám nepodaří alespoň jeden celý cyklus bez ztráty pozornosti.

·        Až budete chtít skončit, otevřete oči.

Přínos meditace

Čeho jste si na těchto dvou typech všimli? Připadal vám jeden těžší než druhý? Který je vám příjemnější?

Tohle všechno je velmi subjektivní. Proto se s vámi teď chci podívat více vědecky. Určitě si pamatujete, že nervový systém lze popsat ve třech částech – fyziologie, emoce a myšlenky. Meditace má přínos pro všechny tři části.

Fyziologický přínos

Meditace pomáhá zlepšovat fyzické zdraví a imunitu. Podle studie publikované v Journal of Psychosomatic Medicine zlepšila meditace imunitní funkci lidí, kteří absolvovali osmitýdenní klinický školící program. Další studie zjistila, že lidé praktikující meditaci méně trpí nespavostí a únavou a to po šesti sezeních. Může za to zejména relaxační složka meditace.

Emocionální přínos

Meditace pomáhá regulovat emoce a dodává pocit kontroly nad nimi. Neurovědci z univerzity ve Stanfordu zjistili, že lidé po pouhých osmi týdnech praktikování meditace byli schopni snížit reaktivitu amygdaly, části mozku, která spouští úzkost. Ta je spojována s empatií, perspektivou a soucitem. Meditace z vás tedy může udělat i příjemnějšího člověka.

Kognitivní přínos

Meditace posiluje pozornost, jako by to byl sval. Bylo zjištěno, že meditující mají výrazně lepší výsledky ve všech vrstvách pozornosti. Ukázalo se, že meditace zhušťuje oblasti mozku spojované s pozorností.

Je ohromné, že tak zdánlivě obyčejná věc může poskytnout tak velký, a tak různorodý přínos. A vy teď to tajemství znáte a máte i návod, tak proč to nezkusit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)