úterý 27. srpna 2024

Zdvojnásobte si čas … na práci

V dnešním uspěchaném světě se často honíme za tím, abychom stihli co nejvíc za co nejkratší čas. Když se nějaká činnost stane rutinou, zvládáme ji rychleji a efektivněji, ale někdy na úkor kvality naší pozornosti a klidu. Co kdybychom se na chvíli zastavili a zkusili dělat věci jinak? Co kdybychom zdvojnásobili čas, který věnujeme běžným úkolům, a zkusili se na ně zaměřit s plným vědomím?

Toto cvičení není jen o tom, že si na něco uděláte víc času. Jde o to, abyste si osvojili nový způsob, jak vnímat své okolí a svou práci, a tím zvýšili kvalitu svého života i pracovního výkonu.

Jak začít?

Začněte jednoduše. Zvolte si jednu činnost, kterou často děláte na autopilota. Může to být vaření, psaní, uklízení nebo i cesta do práce. Když se rozhodnete tuto činnost provádět, nastavte si v hlavě cíl – zdvojnásobit čas, který na ni běžně potřebujete.

Vypadá to jako jednoduchý úkol, ale možná vás překvapí, jak obtížné je zpomalit. Naše mysl je zvyklá běžet na plné obrátky, ale právě v tom tkví síla tohoto cvičení – učíme se vědomě zpomalit a věnovat pozornost detailům.

Pět tipů, jak zdvojnásobit čas a zároveň si to užít

1.      Využívejte všechny smysly
Každá činnost má svou unikátní texturu, vůni, zvuk nebo dokonce chuť. Když například vaříte, všímejte si, jak nůž řeže zeleninu, jak voní bylinky, jak se mění barva ingrediencí při vaření. Tím, že se zaměříte na každý smyslový vjem, prohloubíte svou pozornost a zážitek z činnosti.

2.      Dýchejte vědomě a klidně
Při zpomalování svých pohybů nezapomeňte na dech. Zhluboka dýchejte, aby vaše tělo i mysl zůstaly uvolněné. Každý nádech a výdech vám pomůže lépe se soustředit na to, co právě děláte, a přinese vám pocit klidu.

3.      Dělejte si pauzy
Jakmile dokončíte jeden úkon, zastavte se na chvíli. Udělejte pár krouživých pohybů rameny, otáčejte hlavou, vědomě dýchejte. Tato krátká přerušení vám pomohou resetovat mysl a připravit se na další úkol s novou energií.

4.      Vychutnávejte si přestávky
Pokud vám to situace dovolí, udělejte si pauzu na šálek čaje nebo kávy. Vnímejte jeho vůni, chuť, teplo v dlaních. Tyto krátké okamžiky vám pomohou vychutnat si přítomný okamžik a nabrat nové síly. A pokud je pro vás vhodná chvíle na sklenku vína, proč ne? 😊

5.      Užívejte si každý okamžik
Buďte vděční za to, co děláte. Vnímejte, že každá činnost má svůj smysl a že máte možnost ji provádět. Tento přístup vám pomůže najít radost i v těch nejjednodušších úkolech.

Příklady z praxe

Představte si, že jdete umýt nádobí. Běžně byste to udělali za pět minut, ale tentokrát si na to dáte deset. Vědomě se soustředíte na zvuk tekoucí vody, na pocit mycí houby v ruce, na vůni saponátu. Možná si všimnete věcí, které vám dříve unikaly – odrazu světla na mokré sklenici, jemnosti pěny nebo příjemného tepla vody na rukách. Tento jednoduchý úkol se může stát meditativní činností, která vám přinese pocit klidu a naplnění.

Dalším příkladem může být psaní e-mailu. Místo rychlého klapání na klávesnici zkuste zpomalit. Přečtěte si každou větu, zamyslete se nad tím, co skutečně chcete sdělit, a jakým způsobem to napsat, aby to mělo smysl. Možná zjistíte, že vaše komunikace získá nový rozměr – bude jasnější, uvědomělejší a osobnější.

Najdete odvahu vyzkoušet toto, na první pohled snadné, cvičení?

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)