čtvrtek 29. srpna 2024

Metody, jak snadno programovat náš mozek (1. část)


V některém z předchozích článků (konkrétně tady) už jsem nakousla, jakou moc má naše mysl. Tématu se budeme věnovat pochopitelně víc, ale dneska vám chci ukázat, jak se dá náš mozek programovat. A právě toto je jedním z pilířů.

Síla mysli

Už jste nejspíš slyšeli, že používáme a využíváme pouze 10 % mozku. Je to velmi matoucí a zavádějící informace. Nemyslíte, že kdyby těch 90 % bylo a zůstávalo nevyužitých, že by evoluce pro ladem ležící buňky a prostor nenašla nějaké využití?

Používáme mozek celý, ale vzhledem k jeho nepochopitelně velké kapacitě je nejspíš dobré zmínit, že jen výjimečně se blížíme využití jeho plného potenciálu. Ano, klíčový je potenciál, ten nevyužíváme naplno. Naše mysl je schopná věcí, které neumíme vysvětlit.

Určitě jste nikdy slyšeli o „placebo efektu“. Je to skvělá ukázka toho, jak může mysl pomoci uzdravit tělo.  Mysl může totiž ovlivnit mnohem víc než jen imunitní systém.

Co je placebo

Placebo efekt je fascinující fenomén, který ukazuje, jak mocná je naše mysl. Představte si, že dostanete pilulku, která by měla zmírnit bolest nebo léčit nemoc. Ačkoli tato pilulka neobsahuje žádné účinné látky, vaše tělo na ni reaguje, jako by byla skutečným lékem. To je placebo efekt.

Jak placebo funguje?

Placebo efekt vychází z našeho očekávání a víry. Když věříme, že něco nám může pomoci, náš mozek začne produkovat chemické látky, které mohou opravdu zlepšit naše zdraví. Tento efekt je založen na tom, jak naše mysl interpretuje signály z našeho okolí a jak naše přesvědčení může fyzicky ovlivnit naše tělo.

Placebo a programování mozku

Náš mozek je neuvěřitelně adaptabilní a plastický, což znamená, že se může měnit a přizpůsobovat na základě zkušeností a očekávání. Placebo efekt je příkladem toho, jak naše myšlenky a očekávání mohou „programovat“ náš mozek, aby tělo reagovalo určitým způsobem. Například když očekáváme úlevu od bolesti, náš mozek může aktivovat endorfiny, přirozené léky proti bolesti, které zmírní nepohodlí.

Placebo efekt nám ukazuje, jak velký vliv má naše mysl na naše fyzické zdraví. Uvědomění si této síly nám může pomoci lépe porozumět našim tělům a využít pozitivní myšlení a víru k podpoře našeho zdraví a pohody.

Placebo není jen o klamání se falešnými léky, ale o ukázce, jak silné může být naše vlastní vědomí a jaký dopad může mít na naše tělo. Programování mozku prostřednictvím víry a očekávání je mocným nástrojem, který můžeme využít k pozitivnímu ovlivnění našeho života.

Pokud rozumíme placebo efektu, můžeme začít lépe chápat, jak si můžeme sami pomoci – nejen prostřednictvím léků, ale i skrze pozitivní myšlení a mentální nastavení.

Směřování pozornosti

Existují dva snadné způsoby, jak ovlivnit realitu, kterou si mozek vytváří.

Vděčnost

Uvažování nad tím, za co jste vděčni, může být hodnotně stráveným časem. Pravidelně vyjadřovaná vděčnost může snížit vaši úzkost a rozvíjet lepší fyzickou, emoční a duševní pohodu.

Zkuste se tolik nezaměřovat na plnění cílů a hlavně – nezapomínejte si užívat přítomnost. Nejhorší, co můžete udělat je ztrácet čas tím, že si budeme myslet, že: „vše bude v pořádku až…“, případně: „užiju si to až….“. Přítomnost je to, co máme, budoucnost nemusí přijít, na to nikdy nezapomínejte a nenechte si život na „až pak“, nerada to říkám, ale „až pak“ přijít nemusí a život je příliš krátký.

Věnujte denně 5 minut myšlenkám na to, za co jste vděčni. Případně si to můžete psát do deníku vděčnosti, či jen jako poznámku v diáři – hlavně buďte vděčni za přítomnosti.

Zpochybňování negativních nebo omezujících přesvědčení

Nemusíte být psychoterapeut, abyste si uvědomili, že negativní mluva sám k sobě, či sám o sobě, nepřináší nic dobrého. Říká se: „jednej s ostatními tak, jak chceš, aby jednali s tebou“, ale já si myslím, že lepší je: „jednej sám se sebou tak, jak si přeješ, aby s tebou jednali ostatní“.

Negativní mluva sám k sobě je velmi vysilující a ukládá nám do podvědomí věci, které nejsou pravda. Konfirmační zkreslení spočívá v tom, že máte-li o sobě nějaké negativní názory, bude se vám dařit pro ně najít důkaz. Dobrou zprávou je, že to funguje i naopak – pokud si o sobě budete myslet něco pozitivního, snadno to dokážete.

Stejným způsobem, jakým naše pozornost ovlivňuje to, co zažíváme, má naše přesvědčení vliv na naše vnímání. To znamená, že způsob, jakým o sobě mluvíte, silně ovlivňuje vaše prožitky.

Zde se hodí připomenout slova H. Forda: „ať už si myslíte, že to dokážete nebo nedokážete, máte pravdu.“

Úkol pro vás – všímejte si, jak o sobě mluvíte, jak sami k sobě mluvíte a napravte to. Věřte mi, stojí to za to.

Vaše představivost hraje ve váš prospěch

Dalším skvělým způsobem, jak ovlivnit svůj mozek ve svůj prospěch, je navádět ho pomocí představivosti. Ovšem musíte to dělat aktivně a vědomě.

Sportovci často využívají mentálního nácviku, aby zlepšili svůj výkon a účinnost této metody potvrzuje nejedna studie.

K vizualizaci nějaké činnosti používáme z velké části stejný systém nervových obvodů, jako když tuto činnost skutečně vykonáváme. Mozek a tělo reagují na představy podobně jako na skutečnost a pro mozek je složité odlišit, co si jen představujeme a co se skutečně děje.

Když se naučíte ovládat mentální nácvik, snadno se tak naučíte nové dovednosti, či vylepšíte ty stávající. A co víc, lze také regulovat emocionální reakce a upravit své návyky.

Aby měl mentální nácvik nejlepší účinek, je dobré se napřed dostat do výukového stavu uvolnění a mentálního pohroužení. Pro začátek stačí meditace, ale my se příště podíváme na autohypnózu, kterou už jsme také začali pomalu řešit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)