úterý 13. srpna 2024

Skrz napětí k naprostému uvolnění

Přichází to pomalu a nečekaně. Tak plíživě, že si toho kolikrát ani nevšimnete. Neuvědomíme si to hned, ale v některých částech našeho těla vzniká či přetrvává napětí. Dokonce jsme si už i zvykli na to, že během několika hodin v práci máme ztuhlé svaly. Uvolnit se bývá někdy těžké a mnoho lidí díky tomu má problémy se spánkem.

Právě proto mám pro vás připravené cvičení s tělem, které je určeno k vědomému uvolnění úplně každého svalu. Může vám rovněž pomoci se zaměřit na odstranění tlaku v hlavě. Toto cvičení lze provádět před spaním, ale i tehdy, když se chcete prostě jen uvolnit.

Připraveni? Jdeme na 12 kroků napnutí a uvolnění.

·        Lehněte si na podložku, chodidla nechte volně klesnou do stran a ruce položte podél těla, případně na břicho.

·        Zavřete oči a 3x se hluboce nadechněte a uvolněte.

·        Nyní věnujte pozornost chodidlům a prstům na nohou (schválně, kdy jste jim je tak věnovali pozornost, když nepočítáme bolest). Ohněte chodidla tak, aby prsty směřovaly k ramenům, chvíli jimi hýbejte sem a tam a poté je nechte zase odpočívat.

·        Nyní svou pozornost přesuňte k lýtkům. Napněte na okamžik lýtkové svaly a poté je zase uvolněte. Opakujte 3x.

·        Totéž provádějte s koleny. Soustřeďte svou pozornost na ně, nohy pěkně protáhněte, díky čemuž si budete moci lépe uvědomovat kolena a poté napětí uvolněte. Opět opakujte 3.

·        Nyní přesuňte svou pozornost na stehna. Zatněte stehenní svaly a poté zase napětí uvolněte. Dejte si 3 opakování.

·        Nyní je čas na hýžďové svaly. Zatněte, uvolněte, celé 3x. Následují stejný proces s dolní částí zad, horní částí, břichem a svaly ramen.

·        Jakmile uvolníte ramena, zaměřte svou pozornost na ruce. Ruce sevřete pevně v pěst a poté je uvolněte. Propněte paže, protáhněte svaly horní části paží i předloktí a následně zase všechno uvolněte a dejte si 3 opakování.

·        Poté velice pevně napněte svaly krku. Může se stát, že přitom automaticky trochu napnete čelistní svaly nebo že se vám mírně zvednou ramena, ale to není třeba. Po chvilce napětí velmi vědomě uvolněte a zopakujte 3.

·        Udělejte nějakou výraznou grimasu, doslova se zašklebte. Napněte obličejové svaly a po chvíli je zase uvolněte. Opět zopakujte 3x.

·        Zhluboka se nadechněte a vydechněte. Vnímejte, jak je celé tělo od hlavy k patě uvolněné. Příjemně si to vychutnávejte, a přitom vědomě sledujte svůj dech.

·        Nyní je výběr na vás, můžete otevřít oči, nebo plynule pokračovat ve spánek.

Máte nějaké rituály před spánkem? Případně co vám pomáhá usnout?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)