neděle 29. září 2024

Kdo dobře seje, ještě lépe sklízí


"Pokud je náš cíl či úmysl pevně zakořeněný v myšlenkách, jeho proměna v něco konkrétního a viditelného je pouhou otázkou času. Vize vždy předchází  realizalizaci." L. Whiting

Pro dnešní článek jsem si vybrala tuto citaci, protože skvělé odpovídá tomu, o čem si s vámi chci dneska popovídat.  I když kalendářně už je podzim, naše myšlenky se, naštěstí pro nás, dají sít celoročně.

Jaký je rozdíl mezi zaséváním a vizualizací? Vizualizace je film ve vaší hlavě, jsou to scény a obrazy, které si představujeme, vizualizujeme a přejeme.

Zasévání jde dál, víc do hloubky. Jsou to pocity, které při tom cítíme.

Abych vám to lépe popsala a přiblížila, představte si následující: v práci je před vámi důležitá prezentace. Fakt důležitá, na které závisí váš budoucí kariérní postup. Je skvělé, že si představujete, jak vše probíhá hladce, ale když použijete techniku zasévání, bude to vypadat následovně – pět až deset minut strávíte zaséváním nejen myšlenky, ale hlavně i pocitu, že už máte prezentaci za sebou a setkala se s obrovským úspěchem. Na všechny udělala dojem a vy jste za hvězdu 😊

Vidíte ten rozdíl? Zasévání se na rozdíl od vizualizace soustředí především na pocity spojené s obrazy ve vaší hlavě. Vizualizace je skvělý základ, zasévání to přenáší na jiný level.

Velkou roli v tom hraje i představivost – jaké by bylo přednést dokonalou prezentaci? Jaké pocity byste cítili? Náš mozek je skvělý, ale taky nerozezná realitu od našich představ, proto si dovolte, ve své mysli prožít to, co následně chcete, aby se stalo skutečností. Užijte si ten pocit, jak jste ten úkol, prezentaci zvládli, jak skvěle se cítíte, jak jste na sebe hrdí.

Jestliže jste nervózní a pořád si opakujete: „dobře to dopadne, dobře to dopadne“, tak vás musím zastavit – tím to odkládáte do budoucna. Raději si opakujte: „dobře to dopadlo“ a soustřeďte se na to, ciťte, že to skutečně dobře dopadlo. Nic si nepřejte, ničeho se neobávejte, ani nedoufejte, že zda se vám daná věc podaří. V duchu sami sebe ubezpečte, že se jedná již o existující skutečnost – dobře to dopadlo.

Takže ještě jednou – tentokrát nejde o vaši představu, imaginaci toho, jak to dopadne, obrazy stranou, soustřeďte se na pocity.

I když nejsem věřící, dovolím si v této souvislosti malou ukázku z bible. Když Ježíš učí své učedníky, jak se modlit, praví jim: „Věřte, že všechno, oč v modlitbě prosíte, je vám dáno a budete to mít.“ Na co tím poukazuji? Na to, že dle jeho slov musíte věřit, že je vám dáno, ne že vám bude dáno, ale JE, a pak vám také dáno skutečně bude. Nejde tu jen o přání, či naději, jde o to, že ve svém vnitřním světě, světě kreativní energie, myšlenek, získáte vždy to, co chcete. Každý člověk, který zná a dokáže využívat sílu mysli vám potvrdí, jak silný a mocný tento proces je.

Je plno lidí, co se budou hádat a tvrdit, že to jsou nesmysly, marketingový tah, šarlatánství, lži… ale pravdou je, že všichni tuto moc máme. To, že ji plno z nás neumí, případně nechce využívat, je věc jiná. Naše myšlenky vytváří naši realitu (jednoduchým důkazem může být pohled optimisty a pesimisty na život – myslíte si, že někomu, kdo vše vidí černě, má jen ty negativní myšlenky, budou do života vstupovat hezké věci? Ne, jasně, že si bude přitahovat jen to, kam jeho pozornost směřuje… neuvidí krásně vykvetlou kytky po dešti, ale jen louže… neříkám, že optimistům nikdy nevstoupí do života mraky, to ne, život není jen o sluníčkových dnech, ale vždy máme možnost, jak se s danou věcí vyrovnat a jakým myšlenkám dovolíme, aby ovládaly náš život).  Zasévání tedy ve své podstatě pracuje s myšlenkami tak, že věc, kterou chceme, si představujeme a prociťujeme, že již máme.

Je ale důležité si uvědomit, že čím se liší zasévání a obyčejné snění s otevřenými očima je to, že zasévání je opakované a důsledné. Při zasévání nežijeme v iluzi. Není to o tom být s hlavou v oblacích a doslova věřit tomu, že máte to, co nemáte. Ne, není to fake it till you make it. Zasévání je procvičování síly mysli. Je to cvičení jako každé jiné. Pět minut denně, kdy se tomu naplno věnujete. Pětiminutovka, kterou si pro sebe každý den najdete, abyste cítili ten příval energie.

Nepodceňujte význam opakování. Berte to skutečně jako fyzické cvičení – to, když se mu věnujte také jen nárazově a když si zrovna vzpomenete, nemá takové výsledky, jaké by mít mohlo. Stanovte si pravidelný režim a držte se ho.

Nakonec mám pro vás dvě důležité podmínky, aby vaše zasévání bylo úspěšné:

Vždy zasévejte s pocitem, že věc, kterou chcete, už máte. Už se vám ji podařilo získat, je vaše.

Zasévejte pravidelně, úplně každý den, bez výjimky, minimálně 5 min denně.

 

Jak zasévání zavést do každodenního života?

Pokud se vám zasévání líbí, ale nevíte, jak  ho zavést do vašeho života, připravila jsem pro vás návod v pěti krocích, který by vám mohl, alesponň pro začátek pomoci.

  1. Vytvořte si pravidelný čas na zasévání – Najděte si pět minut denně, kdy budete mít klid a čas jen pro sebe. Může to být ráno po probuzení nebo večer před spaním. Důležité je, aby to bylo každý den, protože pravidelnost posiluje vaše záměry.
  2. Zvolte si konkrétní cíl – Vyberte si jednu věc, kterou chcete manifestovat do svého života. Může to být pracovní úspěch, zlepšení vztahů nebo osobní růst. Čím konkrétnější budete, tím lépe.
  3. Zasévejte pocit úspěchu – Nezůstávejte jen u toho, že si cíl představíte. Soustřeďte se na to, jak se cítíte, když je váš cíl již splněn. Prociťte radost, úlevu, nadšení, nebo jakékoli pozitivní emoce spojené s tím, že jste dosáhli toho, po čem toužíte.
  4. Opakujte – Každý den, po dobu alespoň pěti minut, si tuto představu znovu prociťte. Každým dnem posilujete tento obraz a tím více ho vtahujete do své reality.
  5. Věřte, že už máte, co chcete – Ujistěte se, že vaše myšlenky a pocity vycházejí z přesvědčení, že to, co si přejete, už máte. Není to o doufání, je to o přesvědčení a víře, že to, co zaséváte, je již realitou.

 

Možná se vám to zdá až přiliš jednoduché, ale život je svým způsobem jednoduchý, v jednoduchosti je krása a síla, jen lidé mají tendence vše komplikovat a snadným věcem nevěřit a ani se neobtěžovat je vyzkoušet. Zasévání je jedním z nich. Je jednoduchý, a přitom velmi mocný způsob, jak aktivně utvářet svůj život. Čím více se na tento proces soustředíte a skutečně do něj vkládáte své pocity, tím rychleji začnete vidět výsledky. Pamatujte, že váš vnitřní svět je stejně důležitý jako ten vnější – a to, co do něj zaséváte, se dříve či později projeví i navenek. Stačí si vzpomenout na text Smaragdové desky, který o tom také mluví:

„To, co jest dole, jest jako to, co jest nahoře a to, co jest nahoře, jest jako to, co jest dole“

Já doufám, že se vám dnešní článek líbil, že vám něco dal a že zkusíte ve svém životě najít pět minut na to, abyste si dovolila procítit a pocítit ten pocit toho, že máte vše, o čem si dovolíte snít. Těším se na vás, příště již v říjnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)