čtvrtek 26. září 2024

Co jsme se doposud dozvěděli o mozku

Mozek, stěžejní bod celého blogu. Od samého začátku jsem mu každý čtvrtek věnovala jeden článek. Tento cyklus článků věnovaný našemu mozku a jeho neuvěřitelné schopnosti nás provázel hlubokými poznatky a technikami, které nám umožnily lépe porozumět, jak ovlivňujeme svůj život. Mozek je fascinující nástroj – neustále se mění, učí a přizpůsobuje díky konceptu neuroplasticity. Naučili jsme se, že každý den máme příležitost programovat svůj mozek způsobem, který nám pomůže dosáhnout našich cílů.

Nechci sérii článků o něm ukončit, jen cítím, že tohle byla jedna velká kapitola, která došla ke svému konci a tak je na čase si ji společně shrnout, než se pustíme do další.

Mozek byl, je a bude svým způsobem středobodem tohoto blogu a čtvrtky mu budou vždy patřit, i když od příštího týdne trochu jinak.

Všechno začlo, když jsme se vlastně s naší základní řídící jednotkou seznámili. Když jsme se dostatečně dozvěděli, o jeho potenciálu a schopnostech, přišlo na řadu na něm pracovat. Přece jen, co chceme, aby rostlo a bylo zdravé, tomu musíme věnovat péči.

Takže přišla série článků o tom, jak můžeme zlepšit kondici našeho mozku. Dozvěděli jsem se, že správné fungování mozku stojí na pěti hlavních pilířích – stres, výživa, spánek, cvičení a zážitky. Když se s tímhle správně pracuje, mozek je spokojený a v dobré kondici.

Poté, když jsem dostali mozek do formy, přišel čas zaměřit se na jeho produktivitu – vždy je lepší pracovat chytřeji než tvrději a s tím se pojilo i zaměření naší pozornosti.

I toto jsem společně zvládli a tak byl čas se podívat na kreativitu mozku a zjistit, zda je naše myšleníspíš divergentní nebo konvergentní a vyzkoušet si nějaká mozková cvičení.

Vyzkoušeli jsem i různé metody, jak si zlepšit paměť a podívali se na to, co přináší meditace mozku.

A poslední 3 čtvrtky se tady řešilo, jak svůj mozek správně programovat.

Chtělo by se tedy říct, že vše podstatné bylo již řečeno, ale je tu spousta dalších témat, které už jsme začali v jiných sekcích, jako je podvědomí, autosugesce, hypnóza… které s naším mozkem souvisí. Já se od příštího týdne chci dál věnovat mozku a tomu, co mu dělá dobře a jakým způsobem můžeme jeho funkci ještě víc posílit, jak se zbavit mozkové mlhy a celkově jak se věnovat nejen mozku, ale sobě celkově. Přichází podzim, čas zpomalení a vlastně i ideální doba na něco nového.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)