úterý 21. května 2024

Jak mindfulness ovlivňuje naše životy a jak ji praktikovat

Co je to mindfulness a jak funguje?

Jak už jsme si řekli dříve mindfulness, neboli vědomá přítomnost, je způsob myšlení a vnímání, který nás přivede do tady a teď. Jedná se o techniku, která nám pomáhá být více vědomí přítomného okamžiku a zpomalit spěch moderního života. Základní princip spočívá v tom, že si uvědomujeme své myšlenky, pocity, fyzické pocity a okolní prostředí bez toho, abychom je posuzovali nebo se k nim vázali. Tato vědomost nám pak umožňuje lépe reagovat na stres, snížit úzkost a zlepšit celkovou kvalitu našeho života.

Jaký je vliv mindfulness na naše tělo a mysl?

Praktikování mindfulness má řadu pozitivních vlivů na naše tělo i mysl. Zvýšená vědomost a pozornost vůči přítomnému okamžiku nám umožňuje lépe rozpoznávat a reagovat na stresové situace. Může to vést ke snížení hladiny kortizolu, stresového hormonu, a zlepšení našeho celkového duševního zdraví. Pravidelná praxe mindfulness může také snížit úzkost, zlepšit spánek a zvýšit schopnost soustředění.

Naše tělo k nám mluví, ale my neposloucháme

Mnoho lidí ztratilo kontakt se svým tělem. Ač je naše tělo velmi spolehlivé a samo nejlépe ví, co chce a potřebuje, my jsme k jeho signálům, často až výkřikům, hluší.

Hodně se signály našeho těla projevují ve spojitosti s emocemi. Už ve článku o stresu jsme si nastínili, co se děje v situaci, kdy potkáme hada. Jaké jsou reakce a signály našeho tělo a zda chceme spíš utéct nebo útočit. Určitě i vy sami dobře znáte stav, kdy máte chuť křičet, mlátit kolem sebe a i když vám rozum říká, že ne, že tohle nesmíme, jedná se o přirozenou reakci. Nicméně dá se s tím pracovat a naučit se předcházet výstupům, hádkám, řvaní. Jak? Tím, že se naučíme rozeznávat signály svého těla.

Pokud víte, jak reaguje vaše tělo v situacích, kdy se například zlobíte, můžeme se rychleji vyznat v situaci, poznat, co se děje a tím i zabránit výbuchům. Plně vnímáte vaše tělo a můžete praktikovat mindfulness, jakmile ucítíte, že vám tělo dává signály. Určitě jste slyšeli, že když jste naštvaní, máte počítat do deseti. Vězte, že to má svůj důvod. A lze to použít kdykoliv, ne jen, když se naštvete. Vaše tělo vám ale dává signály během celého dne ve všech situacích. A čím dříve se je naučíte rozeznávat a uvědomovat, tím snáze danou situaci zvládnete.

Jak se mindfulness praktikuje?

Existuje mnoho způsobů, jak integrovat mindfulness do svého každodenního života. Jedním z nejjednodušších způsobů je praxe vědomého dýchání. Stačí si najít klidné místo, zavřít oči a soustředit se na svůj dech. Pozorujte, jak se váš dech vchází a vychází z vašeho těla, aniž byste ho jakkoli měnili nebo ovlivňovali. Tato jednoduchá cvičení můžete provádět kdykoliv a kdekoliv, ať už jste doma, v práci nebo venku v přírodě.

Dalším způsobem, jak praktikovat mindfulness, je uvědomování si svých myšlenek a emocí. Můžete si například každý den udělat krátkou pauzu a pozorovat své myšlenky bez toho, abyste se k nim vázali. Pokuste se vnímat své pocity a fyzické pocity bez toho, abyste je posuzovali nebo odsuzovali. Tato praxe vám může pomoci lépe porozumět sobě samým a zlepšit svou schopnost řídit své emoce a myšlenky.

Podle odhadů se udává, že člověk má denně průměrně kolem 50 tisíc myšlenek. Myšlení probíhá automaticky a nemyslet je docela těžká disciplína a dovednost. Nelze zachytit každou naši myšlenku, ale je možné si uvědomovat jejich povahu včetně toho, odkud se berou. Myšlenky jsou totiž výsledkem zejména toho, co jste se v minulosti naučili, jaké jste v souvislosti s tím měli zkušenosti nebo jaké názory ostatních jste o tom slyšeli, četli. A právě tyto myšlenky jsou určující pro naše pocity z daných věcí, situací. Ano, stále to samé, ale je to pravda: pocit je důsledkem našich myšlenek. Znamená to, že nad svými emocemi je možné mít kontrolu, ale pouze za předpokladu, že poznáte a ovládnete své myšlenky.

Nahraďte myšlenky, které vám neprospívají, zraňují vás, srážejí, myšlenkami, které jsou pro vás přínosné a pomáhají vám. Mluvte o sami o sobě tak, jak si přejete, aby o vás mluvili druzí. Neshazujete se, ani z legrace.

Závěr

Mindfulness je mocný nástroj pro snížení stresu, zlepšení duševního zdraví a zvýšení kvality života. Pravidelná praxe mindfulness nám umožňuje lépe vnímat a reagovat na přítomný okamžik, což má pozitivní vliv na naše tělo i mysl. Pokud jste dosud nezkusili mindfulness, doporučuji vám začít s jednoduchými cvičeními dýchání a postupně integrovat mindfulness do svého každodenního života. S trochou tréninku a trpělivosti můžete zažít pozoruhodné změny ve svém duševním a fyzickém zdraví.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)