čtvrtek 23. května 2024

Proč je dobré myslet na to, co jíme nejen kvůli konfekční velikosti oblečení

Je čtvrtek a to znamená, že budeme pokračovat povídáním o mozku. Jak už víme z předchozích článků, existuje 5 klíčových oblastí, které mají hlavní vliv na produktivitu našeho mozku. Probrali jsme společně stres, podívali se na souvislost mezi cvičením a mozkem a dneska se zaměříme na výživu.

Mozek je jako motor našeho těla, a jakým palivem ho nakrmíme, takové výkony od něj můžeme očekávat. Společně se teď podíváme na to, jaká strava prospívá našemu mozku, jaké potraviny bychom měli zařadit do jídelníčku a naopak, jakým potravinám bychom se měli vyhýbat, abychom zajistili optimální funkci tohoto důležitého orgánu.

Podle výzkumů se jako nejzdravější stravování pro náš mozek jeví středomořská strava. Aby taky ne, je bohatá na ryby, zdravé tuky, plno zeleniny, ovoce, ale také na různá semínka a ořechy (o podobě vlašského ořechu a našeho mozku nemůže být pochyb, stejně jako o jeho přínosu pro náš mozek). Tento způsob stravování má podle studií i vliv na snížení rizika Alzheimerovy choroby.

Co bychom si tedy měli dát?

Než se pustíme do samotných potravin, je nezbytné zmínit vodu. Dostatek vody je základem všeho, vždyť nejen naše tělo, ale i náš mozek e z ní tvořen z více než 70 %. Jen si vzpomeňte, jak vám je, když máte žízeň a jak neskutečně se tělu uleví, když mu dodáte tekutiny. Nedostatek vody negativně ovlivňuje naši soustředěnost, energii, ale i náladu. Proto to chce každý den začít sklenkou vody. Po těch x hodinách spánku je tělo žíznivé. Zkuste mu tedy pravidelně ráno dopřávat, co potřebuje a uvidíte změny.

1. Omega-3 mastné kyseliny pro zdravý mozek

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro mozek nepostradatelné. Obsaženy jsou například v rybách jako losos, sardinky nebo tuňák, ale i v lněných semenech, řepkovém oleji a ořeších. Tyto kyseliny podporují zdraví mozku, zlepšují paměť a koncentraci a snižují riziko demence a Alzheimerovy choroby.

2. Antioxidanty proti stárnutí mozku

Pro zachování mladistvého a zdravého mozku jsou důležité také antioxidanty, které chrání mozkové buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří především různé druhy ovoce a zeleniny, zejména bobule, špenát, brokolice a tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

3. Glukóza pro energii mozku

Mozek potřebuje neustálý přísun energie, který mu poskytuje glukóza. Ta se nachází v sacharidech, ale ne všechny sacharidy jsou pro mozek stejně užitečné. Rychle stravitelné cukry a potraviny s vysokým glykemickým indexem mohou sice poskytnout rychlou energii, ale po krátkém čase následuje útlum a únava. Místo toho bychom měli upřednostňovat komplexní sacharidy obsažené například v celozrnných produktech, ovoci a zelenině, které dodají mozku dlouhotrvající energii bez prudkých výkyvů hladiny cukru v krvi.

4. Vláknina pro zdravé trávení a lepší mozkovou funkci

Nezapomínejme ani na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a střevní mikrobiom, což má vliv i na naši kognitivní funkci. Vlákninou bohaté potraviny, jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina, by proto měly být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Škodlivé potraviny, které mohou způsobovat mozkovou mlhu

Na druhou stranu existují i potraviny, které bychom měli konzumovat s opatrností nebo se jim vyhnout úplně. Mezi ně patří potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru a sacharidů, syrové maso a nekvalitní uzeniny, průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem chemických přísad a transmastných kyselin.

Cukr, kterému je také přezdíváno „bílý jed“ je obzvlášť nebezpečnou potravinou. Ne nadarmo se říká Alzheimerově chorobě „třetí druh cukrovky“, spojitost mezí ní a konzumací cukru je totiž ohromná. Ale pozor, náš mozek glukózu potřebuje pro své fungování. Jen je potřeba dávat pozor, v jaké formě mu ji dodáváme a co mu dělá dobře a co naopak škodí. Je rozdíl, jestli krmíme tělo a tím pádem i mozek sušenkami, nebo mu dopřejeme mrkev.

Další faktory a pomocníci

Vitamín D3 – ten potřebujeme pro zachování nervových funkcí. K jeho vzniku naše tělo potřebuje slunce. Dají se koupit i doplňky stravy, což stojí za zvážení během zimních měsíců, kdy slunce nevidíme i několik dní (schválně by mě zajímalo, zda to na vás také tak působí jako na mne… pak stačí jeden den slunce a já mám energie, nápadů a chuti do života, že bych dokázala vše).

Půst – kdo by v dnešní době neslyšel o přerušovaném půstu (sama jedu 18:6). Na internetu na toto téma najdete nepřeberné množství článků, takže tady jen ve zkratce a ohledně mozku. U myší bylo prokázáno, že přerušovaný půst má vliv na delší život, regeneraci imunitního systému a zlepšení zdraví mozku. Je vidět, že naši předci věděli, proč se postili.

A pak tady máme lehce kontroverzní téma, které jen lehce naťuknu a třeba se k němu dostaneme někdy později.

Jedná se o nootropika. Původem řecké slovo noos, které znamená vnímání a v tomto kontextu nás vede k tzv. „chytrým drogám“. Ano, existují látky, které má náš mozek vysloveně rád. Může se jednat o různé doplňky, které vám pomáhají se soustředěním, patří sem i kofein. Ale jak jsem psala, jedná se o poněkud kontroverznější téma, protože sem spadají i jiné látky, a já bych nerada, aby si někdo myslel, že tady nabádám k experimentování s drogami (sama jsem člověk, co nikdy nezkusil ani cigaretu). Proto uvidíme, zda se tomuto tématu budeme někdy více věnovat, ale všichni jste určitě slyšeli například o Ayahuasce.

Závěr

Myslím, že toto téma by pro dnešek stačilo celkově, ale my se k němu v budoucnu vrátíme, protože vám pak povím, jak pomocí stravy hacknout svůj mozek ještě trochu víc.

Ale protože jsme se vším teprve na začátku a já vím, jak těžké je udržet pozornost, nechci dělat články přehnaně dlouhé.

1 komentář:

  1. Já myslím, že lidé tak nějak ví, které potraviny jsou zdravé a že příliš mnoho uzenin škodí. Ale oni na to nedbají. Ani já na to nedbám. Proto je to třeba co nejčastěji připomínat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)