úterý 18. června 2024

Mindfulness při jídle? Snadný způsob jak jíst vědomě


Ruku na srdce, jaké máte stolovací návyky? Potrpíte si na etiku stolování, nebo jíte za pochodu a kolikrát ani nevíte, co jste snědli?

Existuje názor, že pokud chceme jíst zdravě, nezáleží jen na tom, co jíme, ale jde také o čas, který si vyhradíme k tomu, abychom si sedli a jídlo v klidu vychutnali. Proto jsem si pro vás dneska vybrala cvičení s jablkem (nebo jakýmkoliv vaším oblíbeným ovocem), při kterém se budeme soustředit na to, co jíme.

 

1.       Vezměte si jablko.

2.      Umyjte ho pod tekoucí vodou. Všímejte si, jak vám studená voda teče na ruce, sledujte své prsty, jak po jablku jezdí a omývají ho.

3.      Připravte si nůž a prkénko na krájení.

4.      Sedněte si a vezměte do ruky jablko. Pořádně si ho prohlédněte. Vnímejte jeho barvu, tvar, jaké je na dotek, zda je jednobarevné a hladké nebo má nějaké nerovnosti. Věnujte mu maximální pozornost.

5.      Nyní si k jablku přivoňte. Cítíte jeho vůni nebo vám v tom brání slupka? Jak voní?

6.      Vezměte nůž a jablko rozřízněte napůl. Už jeho vůní cítíte? Je spíš sladká nebo svěží? Je šťavnaté nebo moučné? Jakou barvu má dužina? Všímejte si všech detailů.

7.      Vyjměte jádřinec a kousněte si. Soustřeďte se na svá ústa a zuby. Vědomě naslouchejte křupnutí, když se do jablka zakousnete. Jakou chuť jablko má?

8.      S veškerou pozorností rozkousejte první sousto. Všímejte si, jak se s každým kousnutím mění struktura jablka a maximálně si vychutnejte jeho chuť.

9.      Opakujte vše s každým soustem, dokud jablko celé nesníte.

Sníst jablko tímto způsobem vám zabere mnohem více času, než jak ho jíte obvykle. A to je účelem. Věděli jste, že se tak i nasytíte rychleji, než když jíte, aniž byste jídlu věnovali pozornost. Když jíme vědomě, máme větší šanci nalézt spojení se svým tělem a lépe mu rozumět, poznat, kdy je syté a zbytečně do něj necpat více jídla, než je nutné.

Toto lze praktikovat s každým jídlem, které se chystáme sníst. Věnovat mu pozornost a vychutnávat si ho. Ne při jídle dělat plno dalšího, neustále od stolu vstávat, případně se při jídle věnovat televizi, či práci.

Pro začátek si vyberte jedno jídlo denně, které budete opravdu jíst, a nejen bezmyšlenkovitě konzumovat. Všímejte i svých pocitů, když jíte tímto, pro mnohé novým, způsobem.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, postřeh a návrh :-)